Postać algebraiczna liczby zespolonej
Postać algebraiczna liczby zespolonej
Jak obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1}}\) a wynik podac w postaci algebraicznej?
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Postać algebraiczna liczby zespolonej
przedstaw w postaci trygonometrzycznej najpierw - katy beda wielokrotnosciami \(\displaystyle{ {\pi \over 3}}\). ich sinusy i cosinusy policzysz na palcach.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2005, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Postać algebraiczna liczby zespolonej
Dzięki wielkie. Jakby jeszcze ktoś mógł napisać jak przedstawić w postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ j^{n}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2005, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Postać algebraiczna liczby zespolonej
czy tak bedzie dobrze ?
\(\displaystyle{ j^{n}=1^{n}(cos n\gamma + i sin n\gamma)}\)
czyli np, \(\displaystyle{ j^{257}}\)
\(\displaystyle{ j^{257}=1^{257}(cos 257 \frac{{\pi}}{2}+ i sin 257\frac{{\pi}}{2})= i}\)
\(\displaystyle{ j^{n}=1^{n}(cos n\gamma + i sin n\gamma)}\)
czyli np, \(\displaystyle{ j^{257}}\)
\(\displaystyle{ j^{257}=1^{257}(cos 257 \frac{{\pi}}{2}+ i sin 257\frac{{\pi}}{2})= i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Postać algebraiczna liczby zespolonej
Tylko wypadaloby sie zdecydowac, czy w koncu i czy j, bo tak to troche dziwnie wyglada w jednym wzorze obydwie notacje:)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 kwie 2005, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Postać algebraiczna liczby zespolonej
oczywiscie powinno byc j.
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2005 10:37 am ]
Mam jeszcze 1 zadanie ktore nie wiem jak ruszyc : obliczyc 2 pierwiastki z:
16+30j. Proszę o jakies wskazówki.
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2005 10:37 am ]
Mam jeszcze 1 zadanie ktore nie wiem jak ruszyc : obliczyc 2 pierwiastki z:
16+30j. Proszę o jakies wskazówki.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Postać algebraiczna liczby zespolonej
To są zadania na wstawienie do wzoru... =)
Niech \(\displaystyle{ z=x+yj}\). Dla dowolnego \(\displaystyle{ z\neq 0}\) istnieje dokładnie n pierwiastków n-tego stopnia, oznaczmy je przez \(\displaystyle{ \zeta_k}\), gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,3...,n-1}\), |z| jest modułem liczby z. Wtedy:
\(\displaystyle{ \zeta_k=\sqrt[n]{|z|}\cdot (\cos\frac{\alpha+2k\pi}{n}+j\cdot \sin\frac{\alpha+2k\pi}{n})}\).
Chyba dalej nie trzeba nic tłumaczyć?:P Na pewno widziałeś ten wzór:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Niech \(\displaystyle{ z=x+yj}\). Dla dowolnego \(\displaystyle{ z\neq 0}\) istnieje dokładnie n pierwiastków n-tego stopnia, oznaczmy je przez \(\displaystyle{ \zeta_k}\), gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,3...,n-1}\), |z| jest modułem liczby z. Wtedy:
\(\displaystyle{ \zeta_k=\sqrt[n]{|z|}\cdot (\cos\frac{\alpha+2k\pi}{n}+j\cdot \sin\frac{\alpha+2k\pi}{n})}\).
Chyba dalej nie trzeba nic tłumaczyć?:P Na pewno widziałeś ten wzór:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Postać algebraiczna liczby zespolonej
Tomku, a policz argument. jestem ciekaw co ci wyjdzie.
jak chodzi o zadanie to zauwaz ze \(\displaystyle{ 16 + 30i = 25 - 9 + 30i = 5^2 + (3i)^2 + 2 5 3i = (5+3i)^2 = (-1)^2 (5+3i)^2 = (-5 - 3i)^2}\). znalezlismy dwie liczby, ktore podniesione do kwadratu daja szukana, a jako ze pierwiastki sa dwa, to sa to wszystkie liczby, ktorych szukalismy.
jak chodzi o zadanie to zauwaz ze \(\displaystyle{ 16 + 30i = 25 - 9 + 30i = 5^2 + (3i)^2 + 2 5 3i = (5+3i)^2 = (-1)^2 (5+3i)^2 = (-5 - 3i)^2}\). znalezlismy dwie liczby, ktore podniesione do kwadratu daja szukana, a jako ze pierwiastki sa dwa, to sa to wszystkie liczby, ktorych szukalismy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Postać algebraiczna liczby zespolonej
Ups... Przepraszam, zagalopowałem się =)
g: Przy cosinusie 8/17 zrezygnowalem:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
g: Przy cosinusie 8/17 zrezygnowalem:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki