1.\(\displaystyle{ (2+i)^{7} - (2-i)^{7}}\) Wykorzystac fakt, ze jest to roznica liczb sprzezonych.
2.\(\displaystyle{ \frac{1+i\tan\alpha}{1-i\tan\alpha}}\)
3.\(\displaystyle{ \frac{(1-i)^{5}-1}{(1+i)^{5}+1}}\) Skorzystac z dwumianu newtona
Fajnie wyszlo jak za 1 razem ;]
Oblicz - 3 przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 lis 2007, o 00:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z polibudy
Oblicz - 3 przykłady
Ostatnio zmieniony 16 lis 2007, o 08:19 przez tomaszson, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Oblicz - 3 przykłady
1. można tak:
\(\displaystyle{ (2+i)^{7} - (2-i)^{7}\ =\ 2i\text{Im}(2+i)^7\ =\ \ldots\ =\ -58i}\)
a można i tak:
\(\displaystyle{ (2+i)^{7} - (2-i)^{7}\ =\ \Big((2+i)-(2-i)\Big)\Big((2+i)^6+(2+i)^5(2-i)+ \ldots +(2-i)^6\Big)\ =\ 2i\Big((2+i)^6+(2-i)^6+|2+i|^2\big((2+i)^4+(2-i)^4\big) +|2+i|^4\big((2+i)^2+(2-i)^2\big)+|2+i|^6\Big)\ =\ \ldots}\)
i skorzystać z \(\displaystyle{ (2+i)(2-i)\,=\,|2+i|^2\,=\,5}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{1+i\text{tg}\alpha}{1-i\text{tg}\alpha}\ =\ \frac{\cos\alpha+i\sin\alpha}{\cos\alpha-i\sin\alpha}\\ \ =\ (\cos\alpha+i\sin\alpha)^2\ =\ \cos2\alpha+i\sin2\alpha}\)
\(\displaystyle{ (2+i)^{7} - (2-i)^{7}\ =\ 2i\text{Im}(2+i)^7\ =\ \ldots\ =\ -58i}\)
a można i tak:
\(\displaystyle{ (2+i)^{7} - (2-i)^{7}\ =\ \Big((2+i)-(2-i)\Big)\Big((2+i)^6+(2+i)^5(2-i)+ \ldots +(2-i)^6\Big)\ =\ 2i\Big((2+i)^6+(2-i)^6+|2+i|^2\big((2+i)^4+(2-i)^4\big) +|2+i|^4\big((2+i)^2+(2-i)^2\big)+|2+i|^6\Big)\ =\ \ldots}\)
i skorzystać z \(\displaystyle{ (2+i)(2-i)\,=\,|2+i|^2\,=\,5}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{1+i\text{tg}\alpha}{1-i\text{tg}\alpha}\ =\ \frac{\cos\alpha+i\sin\alpha}{\cos\alpha-i\sin\alpha}\\ \ =\ (\cos\alpha+i\sin\alpha)^2\ =\ \cos2\alpha+i\sin2\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2007, o 23:31 przez Sir George, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Oblicz - 3 przykłady
Są, tylko TEX mi ich nie przyjął... już poprawiłem...tomaszson pisze:w 2 chyba niema tangensow??
Można... zastosuj wzory skróconego mnożenia... (a dokładniej wzór na różnicę potęg o tym samym wykładniku)tomaszson pisze:A można jakiś komentarz do zadania 1