bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego równania:
\(\displaystyle{ z^{3}+3z^{2}+4z-8=0}\)
równanie z liczbami zespolonymi
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równanie z liczbami zespolonymi
z=1 jest pierwiastkiem, zatem mamy:
\(\displaystyle{ (z-1)(z^2+4z+8)=0 \\
z^2+4z+8=0 \\
\Delta=-16, \ \sqrt{\Delta}=4i \\
z_1=\frac{-4-4i}{2}=-2-2i, \ z_2=\frac{-4+4i}{2}=-2+2i}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z^2+4z+8)=0 \\
z^2+4z+8=0 \\
\Delta=-16, \ \sqrt{\Delta}=4i \\
z_1=\frac{-4-4i}{2}=-2-2i, \ z_2=\frac{-4+4i}{2}=-2+2i}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równanie z liczbami zespolonymi
wtedy mogę rozłożyć wielomian na czynniki (dzielenie wielomianów) - jeden z nich będzie równaniem kwadratowym - dokładnie tak, jak dwa posty wyżej.