Stosując postać wykładniczą liczby zespolonej z rozwiązać równanie :
\(\displaystyle{ \left|z \right| ^{3}=iz ^{3}}\)
Dzieki za każdą pomoc
Stosując postać wykładniczą liczby zespol rozwiązać rĂ
Stosując postać wykładniczą liczby zespol rozwiązać rĂ
Ostatnio zmieniony 13 lis 2007, o 13:19 przez Kopek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Stosując postać wykładniczą liczby zespol rozwiązać rĂ
najpierw zapisuje sobie że |z|=r
i też trzeba sobie zapisać i w postaci wykładniczej a to wygląda tak:
\(\displaystyle{ i=e^{i \frac{\pi}{2}}}\)
dalej to tak:
\(\displaystyle{ r^{3}=e^{i \frac{\pi}{2}} r^{3} e^{i3\varphi}}\) \(\displaystyle{ |:r^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1=e^{i \frac{\pi}{2}} e^{i3\varphi}}\)
\(\displaystyle{ e^{0}=e^{i(\frac{\pi}{2} + 3\varphi)}}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi + \frac{\pi}{2}=0+2k\pi}\)
a potem z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ \varphi}\) i w tym przypadku k=1,2,3 ponieważ zakładamy \(\displaystyle{ varphi [0,2pi)}\)
i też trzeba sobie zapisać i w postaci wykładniczej a to wygląda tak:
\(\displaystyle{ i=e^{i \frac{\pi}{2}}}\)
dalej to tak:
\(\displaystyle{ r^{3}=e^{i \frac{\pi}{2}} r^{3} e^{i3\varphi}}\) \(\displaystyle{ |:r^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1=e^{i \frac{\pi}{2}} e^{i3\varphi}}\)
\(\displaystyle{ e^{0}=e^{i(\frac{\pi}{2} + 3\varphi)}}\)
\(\displaystyle{ 3 \varphi + \frac{\pi}{2}=0+2k\pi}\)
a potem z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ \varphi}\) i w tym przypadku k=1,2,3 ponieważ zakładamy \(\displaystyle{ varphi [0,2pi)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 paź 2011, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 21 razy
Stosując postać wykładniczą liczby zespol rozwiązać rĂ
Wybaczcie, proszę, że odgrzewam kotleta, ale jak w tym zadaniu policzyć moduł r, celem zapisania ostatecznego wyniku w postaci wykładniczej?