Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tony87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 paź 2007, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Post autor: tony87 »

siemka,

mam problem przedstawie go na przykładzie
chodzi o zamiane z p.aglebraicznej na trygometryczna nie kumam 1 rzeczy


r=√8=2√2



cos\(\displaystyle{ \alpha}\) = -2/2√2=-√2/2
sin\(\displaystyle{ \alpha}\) = -2/2√2=√2/2


\(\displaystyle{ \alpha}\)= Π-Π/4 ??? skad sie bieże Π/4 ??? tego nie wiem


prosze o pomoc z góry dzieki
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Post autor: juvex »

\(\displaystyle{ cos =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) a \(\displaystyle{ sin =\frac{ \sqrt{2} }{2}}\) to wtedy wiesz że cos i sin jest w II ćw ponieważ cos jest na minusie a sin na plusie a jak masz kąt w IIćw to wtedy żeby obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) to od \(\displaystyle{ \pi}\) odejmujesz \(\displaystyle{ \alpha}\) a jak masz kąt w III lub w IV ćw to wtedy żeby obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) to od \(\displaystyle{ 2 \pi}\) odejmujesz \(\displaystyle{ \alpha}\)
tony87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 paź 2007, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Post autor: tony87 »

zobacz ten przykład i nie pasuje tak


r=√1+1 =√2

cos\(\displaystyle{ \alpha}\)=1/√2=√2/2
sin\(\displaystyle{ \alpha}\)=1/√2=√2/2



\(\displaystyle{ \alpha}\)=Π/4



obie sa dodatnie a wychodzi Π/4


Napisałes ,ze jak w 2 ćw. to od Π- \(\displaystyle{ \alpha}\) a skąd mam wiedziec ile ma Π czy np.
Π/4 Π/6, Π/2???????


TYO ROZUMIEM ,żE JAK W TEJ CZY W TEJ POłOWCE TO OLBOOD Π ALBO 2Π ODJąć TYLKO NIE WIEM CO ODJąć ????
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Post autor: juvex »

jak Ci wychodzi kąt w I ćw czyli sin i cos są dodatnie to wartości odczytujesz z tabelki (najlepiej podstawowe umieć na pamięć). zajrzyj sobie tutaj:
tony87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 paź 2007, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Zamiana z p.aglebraicznej na trygometryczną

Post autor: tony87 »

ok juz kumam wielkie dzieki za pomoc


PZDR
ODPOWIEDZ