Jeśli ten temat był to sorry - nie znalazłem.
Chodzi mi o działania typu :
\(\displaystyle{ R ^{ \sqrt{-x} }}\)
W jaki sposób się rozwiązuje tego typu zadania, jeżeli R jest liczbą rzeczywistą a x w tym wypadku przyjmijmy jako podaną stałą dodatnią.
Liczby urojone jako argument funkcji wykładniczej
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Liczby urojone jako argument funkcji wykładniczej
Zadania ja tutaj de facto nie widzę, jest pewne wyrażenie które można przekształcić np tak:
\(\displaystyle{ R ^{\sqrt{-x}} = R ^{ i \sqrt{x} } R ^{\sqrt{-x}} = R ^{ -i \sqrt{x} }}\)
To można jeszcze oczywście dalej np ze wzoru Eulera, zależnie od tego co potrzebujemy dalej z tym wyrażeniem zrobić.
\(\displaystyle{ R ^{\sqrt{-x}} = R ^{ i \sqrt{x} } R ^{\sqrt{-x}} = R ^{ -i \sqrt{x} }}\)
To można jeszcze oczywście dalej np ze wzoru Eulera, zależnie od tego co potrzebujemy dalej z tym wyrażeniem zrobić.