Podać interpretację geometryczną tożsamości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Podać interpretację geometryczną tożsamości.
\(\displaystyle{ z_1=x_1+iy_1 \\
z_2=x_2+iy_2 \\
|z_1+z_2|^2=(x_1+x_2)^2+(y_1+y_2)^2 \\
|z_1-z_2|^2=(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2 \\
\\
(x_1+x_2)^2+(y_1+y_2)^2+(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2=2(x_1^2+y_1^2+x_2^2+y_2^2)}\)
W ostatnim równaniu wszystko się upraszcza co oznacza, że podana równość jest tożsamością. Zatem jest to cała płaszczyzna zespolona.
z_2=x_2+iy_2 \\
|z_1+z_2|^2=(x_1+x_2)^2+(y_1+y_2)^2 \\
|z_1-z_2|^2=(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2 \\
\\
(x_1+x_2)^2+(y_1+y_2)^2+(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2=2(x_1^2+y_1^2+x_2^2+y_2^2)}\)
W ostatnim równaniu wszystko się upraszcza co oznacza, że podana równość jest tożsamością. Zatem jest to cała płaszczyzna zespolona.