oblicz:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{4}}\)
Tytuł ma z założenia informować o treści zadania. Poprawiam, ale następnym razem strzeż się! Calasilyar
Pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki
Wcale nie takie glupie
\(\displaystyle{ w^4=4=4(cos0+isin0)\\
w_k=\sqrt[4]{4}(cos \frac{2k\pi}{4}+isin\frac{2k\pi}{4}\ \ \ k\in\{0,1,2,3 \} \\
w_0=\sqrt{2}(cos0+isin0)=\sqrt{2}\\
w_1=\sqrt{2}(cos\frac{\pi}{2}+isin\frac{\pi}{2})=\sqrt{2}i\\
w_2=-\sqrt{2}\\
w_3=-\sqrt{2}i}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ w^4=4=4(cos0+isin0)\\
w_k=\sqrt[4]{4}(cos \frac{2k\pi}{4}+isin\frac{2k\pi}{4}\ \ \ k\in\{0,1,2,3 \} \\
w_0=\sqrt{2}(cos0+isin0)=\sqrt{2}\\
w_1=\sqrt{2}(cos\frac{\pi}{2}+isin\frac{\pi}{2})=\sqrt{2}i\\
w_2=-\sqrt{2}\\
w_3=-\sqrt{2}i}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa