Proste zadanie, znajdź wszystkie liczby zespolone.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mahomet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 lis 2007, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Proste zadanie, znajdź wszystkie liczby zespolone.

Post autor: mahomet »

Witam,

Kod: Zaznacz cały

z^2=15+8i
z=a+bi
wyznaczam Re i Im:

Kod: Zaznacz cały

a^2-b^2=15 i 2ab=8

Kod: Zaznacz cały

czyli b=4/a

Kod: Zaznacz cały

a^2-16/a^2=15
a^2=t>0
t=-8/7
a=pierwiastek - 8/7
Na tym zakończyłem, co dalej nalezy zrobic zeby prawidłowo skonczyc zadanie ?!
Mam a i b, jak obliczyc delte i z jakich danych ?!

Dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Proste zadanie, znajdź wszystkie liczby zespolone.

Post autor: soku11 »

Zle wyznaczyles t. Pozatym nie ma pierwiastkow z liczb ujemnych w R.
\(\displaystyle{ a^2-\frac{16}{a^2}=15\ \ a^2=t\ t>0\\
t^2-15t-16=0\\
t_1=-1\ \ D\quad\vee\quad t_2=16\ \ D\\
a^2=16\\
a=4\quad\vee\quad a=-4\\
b=1\quad\vee\quad b=-1\\
z_1=4+i\quad\vee\quad z_2=-4-i}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ