W zbiorze liczb zespolonych rozwiazac podane równania:
(z - i)^4 = (z + 1)^4
lub np.
z^2 - 2z + 10 = 0;
lub
z^4 + 5z^2 + 4 = 0;
Prosze o pomoc
z gory dzieki
rownania liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rownania liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z^{2}-2z+10=0}\)
liczymy wyróznik \(\displaystyle{ \Delta}\) tegp trójmiany kwadratowego
\(\displaystyle{ \Delta= 4-4\cdot 1\cdot 10=4-40=-36}\)
liczymy pierwiastki z \(\displaystyle{ \Delta}\) czyli takiej liczby postaci a+bi, która podniesiona do kwadratu daje -32
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=-32\\
a^{2}+2abi+(bi)^{2}=-32\\
a^{2}+2abi-b^{2}=-32}\)
porównujemy części rzeczywiste i urojone tych wyrażeń i rozwiązujemy ukłąd równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=-32\\-2abi=0\end{cases}}\)
rozwiązujac ten układ dostaniesz dwie takie liczby i podstawiasz je do jednego z wzorów na ierwiastki równania kwadratowego np \(\displaystyle{ x=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
liczymy wyróznik \(\displaystyle{ \Delta}\) tegp trójmiany kwadratowego
\(\displaystyle{ \Delta= 4-4\cdot 1\cdot 10=4-40=-36}\)
liczymy pierwiastki z \(\displaystyle{ \Delta}\) czyli takiej liczby postaci a+bi, która podniesiona do kwadratu daje -32
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=-32\\
a^{2}+2abi+(bi)^{2}=-32\\
a^{2}+2abi-b^{2}=-32}\)
porównujemy części rzeczywiste i urojone tych wyrażeń i rozwiązujemy ukłąd równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=-32\\-2abi=0\end{cases}}\)
rozwiązujac ten układ dostaniesz dwie takie liczby i podstawiasz je do jednego z wzorów na ierwiastki równania kwadratowego np \(\displaystyle{ x=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
rownania liczb zespolonych
podstawienie \(\displaystyle{ t=z^{2}}\), tylko tym razem \(\displaystyle{ t\in \mathbb{R}}\) i dalej jak napisała natkoza.qudi pisze:z^4 + 5z^2 + 4 = 0
\(\displaystyle{ (z-i)^{4}-(z+i)^{4}=[(z-i)^{2}+(z+i)^{2}]\cdot [(z-i)^{2}-(z+i)^{2}]=\\=(z-i+(z+i)i)(z-i-(z+i)i)(z-i-z-i)(z-i+z+i)=0}\)qudi pisze:(z - i)^4 = (z + 1)^4
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s-ca
- Podziękował: 6 razy
rownania liczb zespolonych
qrde wiesz co ale z tego ostatniego to niewiele wynika... tu ma wyjsc jakis wynik konkretny bodajze beda dwa... tylko moglby ktos to rozwiazac bo nie wiem czy robie dobrze