Podaj interpretację geometryczną następujących zbiorów:
\(\displaystyle{ \{ z\in\mathbb{C}:|z|=1 \}}\)
\(\displaystyle{ \{ z\in\mathbb{C}:|z-3|=1 \}}\)
\(\displaystyle{ \{ z\in\mathbb{C}:|z+2i|=2 \}}\)
Interpretacja graficzna zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Interpretacja graficzna zbiorów
1. Zauwaz, ze |z| to odleglosc od punktu (0,0). Ma ona wynosic 1, czyli zbiorem bedzie okrag o promieniu 1 w srodku z=0.
2. Tutaj rowniez bedzie to samo, tylko okrag bedzie przesuniety 3 jednostki w prawo S=(3,0) i promien oczywiscie rowny 1.
3. A tutaj z kolei okrag bedzie przesuniety od dwie jednostki 2 dol S=(-2,0) i promien = 2.
POZDRO
2. Tutaj rowniez bedzie to samo, tylko okrag bedzie przesuniety 3 jednostki w prawo S=(3,0) i promien oczywiscie rowny 1.
3. A tutaj z kolei okrag bedzie przesuniety od dwie jednostki 2 dol S=(-2,0) i promien = 2.
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Interpretacja graficzna zbiorów
Mozesz to wykonac 'po chlopsku' jak nie widzisz przesuniecia. Ogolnie z przesunieciem masz:
\(\displaystyle{ |z-(a+bi)|\ |z|\ \vec{v}=[a,b]}\)
A tak prosto to liczysz:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}\\
\sqrt{a^2+b^2}=1\\
a^2+b^2=1\\
S=(0,0)\ r=1\\}\)
I np drugi:
\(\displaystyle{ \sqrt{(a-3)^2+b^2}=1\\
(a-3)^2+b^2=1\\
S=(3,0)\ r=1\\}\)
3 analogicznie POZDRO
\(\displaystyle{ |z-(a+bi)|\ |z|\ \vec{v}=[a,b]}\)
A tak prosto to liczysz:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}\\
\sqrt{a^2+b^2}=1\\
a^2+b^2=1\\
S=(0,0)\ r=1\\}\)
I np drugi:
\(\displaystyle{ \sqrt{(a-3)^2+b^2}=1\\
(a-3)^2+b^2=1\\
S=(3,0)\ r=1\\}\)
3 analogicznie POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Interpretacja graficzna zbiorów
Wiem jak to się robi ale tu jest \(\displaystyle{ (a-3)^2}\) to dlaczego \(\displaystyle{ (3,0)}\)?
W 3 przypadkiem nie ma być \(\displaystyle{ S=(0,-2)}\)?
W 3 przypadkiem nie ma być \(\displaystyle{ S=(0,-2)}\)?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2007, o 23:22 przez zonkil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Interpretacja graficzna zbiorów
Doszedłem do tego
[ Dodano: 4 Listopada 2007, 23:41 ]
W 3 przypadku nie ma być S=(0,-2)?
[ Dodano: 4 Listopada 2007, 23:41 ]
W 3 przypadku nie ma być S=(0,-2)?