Pierwiastek 5 stopnia z -1

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
housebee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lis 2007, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Pierwiastek 5 stopnia z -1

Post autor: housebee »

Oblicz\(\displaystyle{ \sqrt[5]{-1}}\).
Dla \(\displaystyle{ k=0,1,3,4}\) wychodzą dziwne kąty, z którymi nie moge sobie poradzić:/
np. dla \(\displaystyle{ k=0}\):
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{5} + i\sin \frac{\pi}{5}}\). Co z tym zrobić?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Pierwiastek 5 stopnia z -1

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ \sin 36^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ \cos 36^{\circ}}\) możesz łatwo obliczyć korzystając z tematu:

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=31327
ODPOWIEDZ