Jak to liczba?
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
Jak to liczba?
Wyznacz liczbe z wiedząc ze dwa kolejne pierwiastki z tej liczby (pewnego stopnia) wynosza \(\displaystyle{ z_{k} \ i \ z_{k+1}}\)
4.96 \(\displaystyle{ z_{k}=1+i \ , \ z_{k+1}=1-i}\)
próbowałem stosować wzór Moivre`a ale nic mi nie wychodzi
4.96 \(\displaystyle{ z_{k}=1+i \ , \ z_{k+1}=1-i}\)
próbowałem stosować wzór Moivre`a ale nic mi nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak to liczba?
Pierwiastki maja tworzyc na kole figure foremna. Mamy dwa punkty rozlozone jeden na gorze jeden na dole (\(\displaystyle{ z_k=\overline{z_{k+1}}}\)). Tak wiec podana fgura bedzie kwadrat. Mamy wiec 4 pierwiastki. Tak wiec:
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\sqrt[4]{z}=w \\
w_k=z_k=\sqrt{2}(cos\frac{\pi}{4}+isin\frac{\pi}{4})\\
w_{k+1}=z_{k+1}=\sqrt{2}(cos\frac{7\pi}{4}+isin\frac{7\pi}{4})\\
|z|=\sqrt{2}\ \ |z|^4=4\\
w_n=\sqrt[4]{4}(cos\frac{\phi+2n\pi}{4}+isin\frac{\phi+2n\pi}{4}) \ \ n\in\{ 0,1,2,3\}}\)
Pokombinuj dalej moze cos wyjdzie POZDRO
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\sqrt[4]{z}=w \\
w_k=z_k=\sqrt{2}(cos\frac{\pi}{4}+isin\frac{\pi}{4})\\
w_{k+1}=z_{k+1}=\sqrt{2}(cos\frac{7\pi}{4}+isin\frac{7\pi}{4})\\
|z|=\sqrt{2}\ \ |z|^4=4\\
w_n=\sqrt[4]{4}(cos\frac{\phi+2n\pi}{4}+isin\frac{\phi+2n\pi}{4}) \ \ n\in\{ 0,1,2,3\}}\)
Pokombinuj dalej moze cos wyjdzie POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilczyn
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak to liczba?
No przeciez juz ci krzysiek111 napisal, ze \(\displaystyle{ \phi=\pi}\). Modul ci tez juz obliczylem, czyli zostaje podstawic:
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\phi+isin\phi)\\
z=4(cos\pi+isin\pi)=4(-1+0)=-4}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\phi+isin\phi)\\
z=4(cos\pi+isin\pi)=4(-1+0)=-4}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak to liczba?
No fakt... Ale powiem szczerze, ze nie spotkalem sie z liczba, w ktorej pierwiastki ida zgodnie ze wskazowkami zegara :/ Sam wzor nalicza pierwiastki \(\displaystyle{ 2k\pi}\), a jak wiadomo kat sie liczy przeciwnie do wskazowek zegara... Sprawdz tresc jeszcze raz i podaj odpowiedz jak masz to sie sprawdzi, czy aby napewno to sie zgadza. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
Jak to liczba?
soku11 mozesz mi pomóc jeszcze z jednym przykładem bo jakos nie moge tego zrozumieć
\(\displaystyle{ z_{k}=-1-i\sqrt{3} \ , \ z_{k+1}=1+ i\sqrt{3}}\)
obliczyłem
\(\displaystyle{ \left| z\right|=2 ft| z\right|^{4}=16
\\ z_{k}=2(\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin \frac{4\pi}{3}
\\ z_{k+1}==2(\cos \frac{5\pi}{3}+i\sin \frac{5\pi}{3}}\)
nie wiem jak obliczyc \(\displaystyle{ \phi}\) zeby podstawic pod wzór
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\phi+isin\phi)\\}\)
\(\displaystyle{ z_{k}=-1-i\sqrt{3} \ , \ z_{k+1}=1+ i\sqrt{3}}\)
obliczyłem
\(\displaystyle{ \left| z\right|=2 ft| z\right|^{4}=16
\\ z_{k}=2(\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin \frac{4\pi}{3}
\\ z_{k+1}==2(\cos \frac{5\pi}{3}+i\sin \frac{5\pi}{3}}\)
nie wiem jak obliczyc \(\displaystyle{ \phi}\) zeby podstawic pod wzór
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\phi+isin\phi)\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
Jak to liczba?
znów sie pomyliłem ;/ powino byc \(\displaystyle{ z_{k}=-1-i\sqrt{3} \ , \ z_{k+1}=1- i\sqrt{3}}\)
a dlaczego tutaj bedzie 8 nie rozumiem tego
a dlaczego tutaj bedzie 8 nie rozumiem tego
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak to liczba?
Hmpf... Tutaj masz wytlumaczenie tego jak to dziala. Jak wiesz maja one tworzyc figure foremna, tak wiec:
... 23206.html
Te szare to pierwsze dwa pierwiastki z liczby z. Jak widac w pierwszym przypadku miales dane \(\displaystyle{ z_0}\) i \(\displaystyle{ z_1}\). Oba perwiastki tworzyly z osia ox kat 45 stopni. Tak wiec mozna bylo zbudowac tylko kwadrat dodajac jeszcze 2 ich sprzezenia na dole. W twoim przypadku masz podane \(\displaystyle{ z_5}\) i \(\displaystyle{ z_6}\). Dlatego aby utworzyc wielokata foremny potrzeba jeszcze 6 punktow. Dwa z nich to oczywiscie sprzezenia, a pozostale beda wygladaly odwrotnie, tj:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt{3}+i\\
z_1=\overline{z_6}\\
z_2=\overline{z_5}\\
z_3=-\sqrt{3}+i\\
z_4=\overline{z_3}\\
z_5=-1-\sqrt{3}i\ dane\\
z_6=1-\sqrt{3}i\ dane\\
z_7=\overline{z_1}}\)
Teraz rozumiesz??
A co do kata to zauwaz, ze pierwiastek glowny to:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt{3}+i=2(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i)=
2(cos \frac{\pi}{6}+isin\frac{\pi}{6})}\)
Co odpowiada:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt[8]{z}(cos\frac{\phi}{8}+isin\frac{\phi}{8})}\)
Dalej dasz rade?? POZDRO
... 23206.html
Te szare to pierwsze dwa pierwiastki z liczby z. Jak widac w pierwszym przypadku miales dane \(\displaystyle{ z_0}\) i \(\displaystyle{ z_1}\). Oba perwiastki tworzyly z osia ox kat 45 stopni. Tak wiec mozna bylo zbudowac tylko kwadrat dodajac jeszcze 2 ich sprzezenia na dole. W twoim przypadku masz podane \(\displaystyle{ z_5}\) i \(\displaystyle{ z_6}\). Dlatego aby utworzyc wielokata foremny potrzeba jeszcze 6 punktow. Dwa z nich to oczywiscie sprzezenia, a pozostale beda wygladaly odwrotnie, tj:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt{3}+i\\
z_1=\overline{z_6}\\
z_2=\overline{z_5}\\
z_3=-\sqrt{3}+i\\
z_4=\overline{z_3}\\
z_5=-1-\sqrt{3}i\ dane\\
z_6=1-\sqrt{3}i\ dane\\
z_7=\overline{z_1}}\)
Teraz rozumiesz??
A co do kata to zauwaz, ze pierwiastek glowny to:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt{3}+i=2(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i)=
2(cos \frac{\pi}{6}+isin\frac{\pi}{6})}\)
Co odpowiada:
\(\displaystyle{ z_0=\sqrt[8]{z}(cos\frac{\phi}{8}+isin\frac{\phi}{8})}\)
Dalej dasz rade?? POZDRO
Ostatnio zmieniony 4 lis 2007, o 18:51 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.