Rozważanie nad równaniem zespolonym
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rozważanie nad równaniem zespolonym
Mam takie równanie: \(\displaystyle{ (1-i)z+2i=0}\) za \(\displaystyle{ z}\) podstawiam \(\displaystyle{ x+yi}\) z czego wychodzi mi \(\displaystyle{ a+b-ai+bi=-2i}\) wytłumaczcie co dalej!
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozważanie nad równaniem zespolonym
\(\displaystyle{ (1-i)z+2i=0 \\
(1-i)z=-2i \\
z=\frac{-2i}{(1-i)} \\
z=\frac{-2i(1+i)}{(1-i)(1+i)} \\
z=\frac{2-2i}{2}=1-i}\)
(1-i)z=-2i \\
z=\frac{-2i}{(1-i)} \\
z=\frac{-2i(1+i)}{(1-i)(1+i)} \\
z=\frac{2-2i}{2}=1-i}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozważanie nad równaniem zespolonym
w pozostałych przypadkach np. gdy mamy w równaniu moduł, różne potęgi liczby zespolonej itp. Tutaj można ją po prostu wskazać, więc nie ma sensu podstawiać (ale można).
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rozważanie nad równaniem zespolonym
A do tego równania: \(\displaystyle{ i(z+\overline{z})+i(z-\overline{z})=2i-3}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozważanie nad równaniem zespolonym
To równanie bardzo ładnie wychodzi gdy zrobisz właśnie to podstawienie.
Ale z drugiej strony jak wymnożysz i dodasz to też możesz coś zauważyć...
Ale z drugiej strony jak wymnożysz i dodasz to też możesz coś zauważyć...