Mam do rozwiązania zadanie następującej treści :
Jaki Twór na płaszczyźnie określa równość:
\(\displaystyle{ arg\frac{z-i}{z+i}=\frac{\pi}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ z}\) oznacza liczbę zespoloną.
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak rozwiązać takie zadanie?? Z góry dziękuje;)
twory na płaszczyźnie zespolonej
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
twory na płaszczyźnie zespolonej
Może taka wsk:
\(\displaystyle{ \arg \frac{z-i}{z+i}=\frac{\pi}{2}\iff\begin{cases} Re\left( \frac{z-i}{z+i}\right)=0\\Im\left( \frac{z-i}{z+i}\right)>0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \arg \frac{z-i}{z+i}=\frac{\pi}{2}\iff\begin{cases} Re\left( \frac{z-i}{z+i}\right)=0\\Im\left( \frac{z-i}{z+i}\right)>0\end{cases}}\)