Argument główny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Argument główny

Post autor: Calasilyar »

Wyznacz argument główny liczby \(\displaystyle{ z=1+3\imath}\).

Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \cos{\phi}=\frac{\sqrt{10}}{10}\\
\sin{\phi}=\frac{3\sqrt{10}}{10}}\)


da się to obliczyć normalnie, czy trzeba zostawić w arcusach?
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Argument główny

Post autor: Sir George »

Raczej nie ma szans, aby Φ było wymierną wielokrotnością pi, jeśli o to Ci chodziło...
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Argument główny

Post autor: Calasilyar »

oki, dzięki
ODPOWIEDZ