jak mam cos 3x - to wiem jak wyprowadzic wzor:
(cos x + isin x)�
i raz to licze ze wzoru movier'a - drugi raz podnosze do potegi - i porownuje czesci rzeczywiste
ale jak mam policzyc sin 3x ? - czy robie tak samo i porownoje potem zamiast R z to Im z ?
i bede miec: i*sin 3x = ... i co z tym i zrobic ? podzielic obie strony przez i ?
P.S.
i przy okazji jeszcze jedno i�=-1, a jak mam np i do 4 ? czy to tez jest -1 ? bo moge to zapisac jako do 2 i do 2 ...
sin 3x - wyprowadzenie
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
sin 3x - wyprowadzenie
\(\displaystyle{ i^4 = i^2 * i^2 = ...}\)invx pisze:P.S.
i przy okazji jeszcze jedno i�=-1, a jak mam np i do 4 ? czy to tez jest -1 ? bo moge to zapisac jako do 2 i do 2 ...
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
sin 3x - wyprowadzenie
czyli i do 4 = 1
a i do 6 = -1
a i do 3; i do 5 = ... 1 ?
czyli i do parzystej = -1 do nieparzystej = 1 ? (czy zaduzo uogulnienie )
a pierwsza czesc pytania ?
dzieki
a i do 6 = -1
a i do 3; i do 5 = ... 1 ?
czyli i do parzystej = -1 do nieparzystej = 1 ? (czy zaduzo uogulnienie )
a pierwsza czesc pytania ?
dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyry
- Pomógł: 1 raz
sin 3x - wyprowadzenie
NIE NIE NIE
i^1 = i
i^2 = -1
i^3 = -i
i^4 = 1
i^5 = i
i^6 = -1
i^7 = -i
i^8 = 1
i tak w kółko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
powtarza się sekwencja co 4 potęgi!!!
i^1 = i
i^2 = -1
i^3 = -i
i^4 = 1
i^5 = i
i^6 = -1
i^7 = -i
i^8 = 1
i tak w kółko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
powtarza się sekwencja co 4 potęgi!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
sin 3x - wyprowadzenie
bo nie wiem jak do tego podejscjak mam cos 3x - to wiem jak wyprowadzic wzor:
(cos x + isin x)�
i raz to licze ze wzoru movier'a - drugi raz podnosze do potegi - i porownuje czesci rzeczywiste
ale jak mam policzyc sin 3x ? - czy robie tak samo i porownoje potem zamiast R z to Im z ?
i bede miec: i*sin 3x = ... i co z tym i zrobic ? podzielic obie strony przez i ?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
sin 3x - wyprowadzenie
robisz analogicznie: porównujesz \(\displaystyle{ \Im{(z)}}\), ale pamiętaj, że do \(\displaystyle{ \Im{(z)}}\) nie zaliczamy \(\displaystyle{ i}\). I nie trzeba dzielić.invx pisze:czy robie tak samo i porownoje potem zamiast R z to Im z ?
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 4 razy
sin 3x - wyprowadzenie
a moze ktos wyjasnic ta pierwsza czesc ktora liczymy ze wzoru moviera - skad to sie bierze ?
ze przyjmujemy jakas liczbe zespolona o module = 1 - czy jak ?
ze przyjmujemy jakas liczbe zespolona o module = 1 - czy jak ?