liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
liczby zespolone
po rozwiazaniu rownania x4 + 6ix2 - 8 = 0 podstawiajac pomocnicza t wychodzi mi x2=-4i i x2 = -2i zeby obliczyc ile to jest musze skorzystac ze wzoru na pierwiastki. tylko ze nie wiem jaki kat mam wstawic. czy ktos moze to wytlumaczyc bo kompletnie mam zacmienie
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
liczby zespolone
przy \(\displaystyle{ x^2=-4}\). Sprawa jest oczywista. Odpowiedzi to \(\displaystyle{ x=2i x=-2i}\)
A co do \(\displaystyle{ x^2=-2i}\)
Moduł -2i jest równy 2. Cosinus ma być więc równy 0, a sinus -1. Więc szukanym kątem oczywiśćie jest \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{2}}\).
A co do \(\displaystyle{ x^2=-2i}\)
Moduł -2i jest równy 2. Cosinus ma być więc równy 0, a sinus -1. Więc szukanym kątem oczywiśćie jest \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
liczby zespolone
OK .DZIEKI. CZYLI MAM ROZUMIEC ZE SZUKAM TAKIEGO USTAWIENIA COS I SIN ZEBY WYSZLA MI TA LICZBA...?