kompletnie tego nie kumam
tzn. podstawowe przyklady, jak np. \(\displaystyle{ 0}\)
zaznaczanie zbioru liczb na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
zaznaczanie zbioru liczb na płaszczyźnie
Tak po pierwsze to popraw zapis.
Jeśli zaś chodzi o te zadanka...
Patrząc na przykład na to drugie, gdzie część urojona liczby z kwadrat ma być dodatnia - po prostu robi się zgodnie z tym co tam jest napisane: potrzebna nam część urojona z^2. Samego z byłoby łatwo, w końcu z = x + yi, tutaj jednak musimy zastosować kwadrat, więc otrzymamy \(\displaystyle{ z^{2} = x^{2} - y^{2} + 2xyi}\). Stąd widzimy, że część urojona naszej liczby to 2xy. Pozostaje nam tylko zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór 2xy > 0, czyli xy > 0. Iloczyn jest większy od zera, gdy oba czynniki są dodatnie lub oba ujemne, czyli mamy dwa przypadki - x, y > 0 i x, y < 0. Jak to zaznaczyć to było już w gimnazjum, więc po zrobieniu tego wystarczy tylko z obu tych przypadków wziąć sumę i już.
Jeśli zaś chodzi o te zadanka...
Patrząc na przykład na to drugie, gdzie część urojona liczby z kwadrat ma być dodatnia - po prostu robi się zgodnie z tym co tam jest napisane: potrzebna nam część urojona z^2. Samego z byłoby łatwo, w końcu z = x + yi, tutaj jednak musimy zastosować kwadrat, więc otrzymamy \(\displaystyle{ z^{2} = x^{2} - y^{2} + 2xyi}\). Stąd widzimy, że część urojona naszej liczby to 2xy. Pozostaje nam tylko zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór 2xy > 0, czyli xy > 0. Iloczyn jest większy od zera, gdy oba czynniki są dodatnie lub oba ujemne, czyli mamy dwa przypadki - x, y > 0 i x, y < 0. Jak to zaznaczyć to było już w gimnazjum, więc po zrobieniu tego wystarczy tylko z obu tych przypadków wziąć sumę i już.
- kozik
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
zaznaczanie zbioru liczb na płaszczyźnie
Rogal, wielkie dzięki
ten przykład już zrozumiałem
za to ten z Arg do sześcianu to dla mnie nadal czarna magia
btw - co mam poprawic w zapisie?
dlugo nie bywalem na tym forum i nie wiem czy cos sie zmienilo czy juz zapomnialem jak sie zaklada tematy
soku11, rownież dzięki, ale te przyklady akurat rozumialem
no i pozdrawiam sasiada (ja tez Wawa Mokotow)
edit:
ok, co do tego zadania \(\displaystyle{ 0}\)
ten przykład już zrozumiałem
za to ten z Arg do sześcianu to dla mnie nadal czarna magia
btw - co mam poprawic w zapisie?
dlugo nie bywalem na tym forum i nie wiem czy cos sie zmienilo czy juz zapomnialem jak sie zaklada tematy
soku11, rownież dzięki, ale te przyklady akurat rozumialem
no i pozdrawiam sasiada (ja tez Wawa Mokotow)
edit:
ok, co do tego zadania \(\displaystyle{ 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa