witam. mam problem bo babka nie podala sposobu rozwiazywania takich rownan. jagby ktos byl tak uprzejmy. ogolnie ta mam problem z paroma zadaniami prosilbym o pokazanie sposobu.
z^4+16=0
rownia z zespolona do 4 potegi
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 3 razy
rownia z zespolona do 4 potegi
do tego doszedlem. ale chodzi mi o cos takiego. dochodzimy np do czegos takiego ze z^2=4i co nam daje a^2 - b^2 +2abi = 4i. porownojac strony to bedzie ze 4abi =4i. ale podobno tuchodziocos inego
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownia z zespolona do 4 potegi
Zapewne chodzi o metode 'fachowa', czyli cos takiego:
\(\displaystyle{ z^2=4i=4(cos(\frac{\pi}{2})+isin(\frac{\pi}{2}))\\
z_0=...\\
z_1=...}\)
Dasz rade dalej??
BTW. Co do twojej metody to masz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=0\\2ab=4\end{cases} \\}\)
I z tego tez powinno wyjsc
POZDRO
\(\displaystyle{ z^2=4i=4(cos(\frac{\pi}{2})+isin(\frac{\pi}{2}))\\
z_0=...\\
z_1=...}\)
Dasz rade dalej??
BTW. Co do twojej metody to masz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=0\\2ab=4\end{cases} \\}\)
I z tego tez powinno wyjsc
POZDRO