Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ Im \frac{1+iz}{1-iz} =1}\)
Zbiór na płaszczyźnie
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15685
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5219 razy
Re: Zbiór na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ z=x+iy}\), mnożysz przez sprzężenie i jedziesz z przekształceniami algebraicznymi na poziomie szkoły średniej. Podaję wynik, który należy zaznaczyć, jeno dla weryfikacji:
okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+1)^2=1}\), tj. o środku \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i promieniu równym \(\displaystyle{ 1}\).
okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+1)^2=1}\), tj. o środku \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i promieniu równym \(\displaystyle{ 1}\).