Z uwagi na konieczność wykonywania obliczeń z zakresu elektrotechniki, i fakt iż szukałem czegoś szybszego i poręczniejszego od komputera czy telefonu (wolframa), kupiłem kalkulator CASIO fx-991ES plus. Kalkulator jak najbardziej spełnia moje oczekiwania, natomiast ostatnio zauważyłem, gdy zacząłem wykonywać zadania ze zbioru zadań gdzie mam pełne odpowiedzi i tok postępowania, że moje obliczenia obarczone są błędem. Błąd najczęściej występuje podczas konwersji liczby zespolonej do postaci wykładniczej,
np. na kalkulatorze:
\(\displaystyle{ 0,5+j0,5= 0,7e^{j50} }\)
podczas gdy w rzeczywistości jest to
\(\displaystyle{ 0,5+j0,5= 0,7e^{j45} }\)
niby niewiele ale, przy kilku obliczeniach pod rząd i konwersjach, wynik końcowy już jest mocno przestrzelony...
to samo np z obliczeniem arctg na kalkulatorze:
\(\displaystyle{ tan^{-1}(4)= 84,4 deg}\)
a w rzeczywistości:
\(\displaystyle{ tan^{-1}(4)=76 deg}\)
Czy mój kalkulator ma jakąś wadę, czy ja coś źle wykonuje ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Obliczenia liczb zespolonych, konwersja liczby zespolonej kalkulator CASIO
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Obliczenia liczb zespolonych, konwersja liczby zespolonej kalkulator CASIO
Sprawdz w jakich jednostkach podawane sa wyniki (DEG, RAD, GRAD)
W rzeczywistości `0.5+05j=\sqrt2/2 exp(j\pi/2)`
W rzeczywistości `0.5+05j=\sqrt2/2 exp(j\pi/2)`