\(\displaystyle{ z=(\sqrt{5} -\iota \sqrt{5})^5}\)
moduł liczby zespolonej = \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ \sin\phi= -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\phi=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
kąty leżą w IV ćwiartce
\(\displaystyle{ z=\sqrt{10}(\cos\frac{7\pi}{4} + \iota\sin\frac{7\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ 100\sqrt{10}(\cos(8\pi+\frac{3\pi}{4})+\iota\sin(8\pi+\frac{3\pi}{4}))}\)
W jakim celu do 3/4 pi dodajemy te 8 pi?NIer ozumiem tego troche...
Na koniec zostaje \(\displaystyle{ 100\sqrt{10}(\cos(\pi-\frac{\pi}{4})+\iota\sin(\pi-\frac{\pi}{4})}\)
[ Dodano: 21 Października 2007, 14:50 ]
a no i skad sie wzielo \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\)
Gotowe zadanie, tylko proszę wytłumaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Gotowe zadanie, tylko proszę wytłumaczyć.
\(\displaystyle{ \cos\frac{7\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\frac{7\pi}{4}=\frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{7\pi}{4}))^{5}}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{35\pi}{4}))}\)
korzystasz z tego ze \(\displaystyle{ \cos\alpha=\cos(\alpha+2k\pi)}\) i to samo dla sinusa
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{3\pi}{4}))}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(\frac{-\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2})}\)
\(\displaystyle{ \sin\frac{7\pi}{4}=\frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{7\pi}{4}))^{5}}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{35\pi}{4}))}\)
korzystasz z tego ze \(\displaystyle{ \cos\alpha=\cos(\alpha+2k\pi)}\) i to samo dla sinusa
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(cis(\frac{3\pi}{4}))}\)
\(\displaystyle{ z^{5}=100\sqrt{10}(\frac{-\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2})}\)