Co robię źle? Moduł liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
atanazygwiezducha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 lis 2021, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 8 razy

Co robię źle? Moduł liczby zespolonej

Post autor: atanazygwiezducha »

Muszę narysować zbiór spełniający podane warunki:
\(\displaystyle{
\frac{|z+i|}{|z^{2}+i|} \le 1
}\)


Nie chcę, żeby ktoś rozwiązywał to zadanie za mnie. Wiem jakie jest poprawne rozwiązanie.
Pytam precyzyjnie o to jaki jest błąd w moim podejściu. Wydaje mi się, że robię wszystko zgodnie z twierdzeniami,
a jednak nie wychodzi mi to co trzeba. Gdzieś musi być jakiś zasadniczy błąd w moim rozumowaniu, którego chcę uniknąć w przyszłości.

\(\displaystyle{
|z+i| \le |z^{2}+i| \\
|z| + |i| \le |z|^{2}+|i| \\
|z| \le |z|^{2} \\
1 \le |z|\\
1 \le |z-0| \\
}\)

Tym samym rysuję okrąg, którego środkiem jest punkt (0,0) o promieniu 1 i zaznaczam wszystko poza jego środkiem.
W rozwiązaniu środkiem okręgu jest punkt (0,1) i zaznaczone wszystko poza jego środkiem i punktem (0,-1).
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Co robię źle? Moduł liczby zespolonej

Post autor: JHN »

Wg mnie:
  • Dziedzina jest ważna
  • moduł sumy rzadko jest równy sumie modułów
Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Co robię źle? Moduł liczby zespolonej

Post autor: Jan Kraszewski »

No i nierówność kwadratową też rozwiązujemy inaczej.

JK
ODPOWIEDZ