Wielomiany, liczba zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
102938
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 paź 2021, o 17:18
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Wielomiany, liczba zespolona

Post autor: 102938 »

Hej potrzebuje pomocy przy rozłożeniu tego wielomianu na czynniki zespolone i rzeczywiste.
\(\displaystyle{ w(x)= (x^{4}+1)(x^{3} +2x^{2}-5x-6)}\)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2021, o 17:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wielomiany, liczba zespolona

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (x^{4}+1)(x^{3} +2x^{2}-5x-6)=\left[ \left( x^2+1\right)^2-\left( \sqrt{2}x \right)^2 \right]\left( x+1\right) \left( x^2+x-6\right) =.... }\)
ODPOWIEDZ