Potęgowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
h2822
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2020, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 31 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: h2822 »

Dzień dobry,

Trochę się pogubiłem w temacie liczb zespolonych i nie jestem w stanie stwierdzić, w którym miejscu popełniam błąd.
\(\displaystyle{ \sqrt[6]{1} = \left(i^{4}\right)^{\frac{1}{6}} = i^{\frac{4}{6}} = i^{\frac{2}{3}} = \left(i^{2}\right)^\frac{1}{3} = \sqrt[3]{-1} }\)
Jednak zbiór pierwiastków \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1} }\) jest nieco inny od zbioru pierwiastków \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1} }\). Nie do końca wiem, które z tych przekształceń jest niepoprawne, byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie błędu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22235
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

Reguły potęgowania, których używasz obowiązują tylko gdy podstawa jest nieujemną liczbą rzeczywistą.
ODPOWIEDZ