Zapisz liczbę zespolona w postaci algebraicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
NewMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 lut 2021, o 19:37
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Zapisz liczbę zespolona w postaci algebraicznej

Post autor: NewMath »

Cześć mam problem z zadaniem, mam wyznaczyć pierwiastek liczby zespolonej co zrobiłam i wychodzą \(\displaystyle{ z=i+3}\) oraz \(\displaystyle{ z=-i-3}\) natomiast mam problem z zapisaniem \(\displaystyle{ (1+i)^{21}}\) w postaci algebraicznej
Ostatnio zmieniony 23 mar 2021, o 20:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeXa.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zapisz liczbę zespolona w postaci algebraicznej

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^{21}=(1+i) \cdot \left( 1+i\right)^{20}=\left( 1+i\right) \cdot\left( \left( 1+i\right)^2 \right)^{10}=\left( 1+i\right) \cdot \left( 2i\right)^{10}= -2^{10}(1+i) }\)

Dodano po 2 minutach 10 sekundach:
Albo zobacz tu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_de_Moivre%E2%80%99a
ODPOWIEDZ