Zadania z algebry - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
jrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2021, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Zadania z algebry - liczby zespolone

Post autor: jrr »

Witam, prosiłbym o pomoc we wskazaniu poprawnych odpowiedzi (więcej niż jedna może być poprawna) i możliwe o wyjaśnienie dlaczego dokładnie te w tych zadaniach:

2. Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę: \(\displaystyle{ z = 2-2 \sqrt{3i} }\), a następnie oblicz \(\displaystyle{ z^3 }\)

a) argument główny liczby \(\displaystyle{ z }\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{3}\pi }\)

b) \(\displaystyle{ z^3 = -64 }\)

c) \(\displaystyle{ |z^3| = 64 }\)

3. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ (z^3-i)(z^2-z+5)=0 }\)

a) jednym z pierwiastków jest liczba \(\displaystyle{ -i }\)

b) \(\displaystyle{ z\in \left\{ -i, -\frac{\sqrt{3}}{2} + i\frac{1}{2}, \frac{\sqrt{3}}{2} + i\frac{1}{2}, \frac{1-i\sqrt{19}}{2}+ \frac{1+i\sqrt{19}}{2} \right\} }\)

c) równanie ma 5 pierwiastków rzeczywistych

4. Wyznacz część rzeczywistą i urojoną liczby zespolonej \(\displaystyle{ \frac{i^5\cdot (2+i)}{{(3+2i)^2}} }\)

a) \(\displaystyle{ \Re z = \frac{19}{169}, \Im z = \frac{22}{169}i }\)

b) \(\displaystyle{ z = \frac{19}{169}+i\frac{22}{169} }\)

c) \(\displaystyle{ \Re z = \frac{19}{169}, \Im z = \frac{22}{169} }\)

W razie gdybym się pomylił i wyniki nie pasowałyby z zadaniem tutaj są zdjęcia zadań:

[ciach]

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Nie łącz zadań z różnych działów w jednym wątku. Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Zadania z algebry - liczby zespolone

Post autor: a4karo »

Bardzo chętnie sprawdzimy Twoje rachunki.
ODPOWIEDZ