Równanie z parametrem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie z parametrem

Post autor: Karol566 »

Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (z+a)^3=i}\) ze względu na niewiadomą \(\displaystyle{ z \in \CC.}\).
Następnie zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej te wartości parametru \(\displaystyle{ a \in \CC}\), dla których \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} <\arg z< \pi }\).
Proszę o jakieś wskazówki jak zacząć to liczyć
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, o 18:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie z parametrem

Post autor: Jan Kraszewski »

Zacznij od policzenia pierwiastków trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ i}\).

JK
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równanie z parametrem

Post autor: Karol566 »

Otrzymałem 3 rozwiązania:
\(\displaystyle{ z_1= \frac{ \sqrt{3}}{2}+ \frac{1}{2} i-a }\)
\(\displaystyle{ z_2= \frac{- \sqrt{3}}{2}+ \frac{1}{2} i-a }\)
\(\displaystyle{ z_3= -i-a }\)
Czy teraz żeby znaleźć \(\displaystyle{ a}\), dla których argument będzie się zgadzał muszę rozpisać \(\displaystyle{ a}\) na \(\displaystyle{ a_x+ia_y}\) i przerabiać rozwiązania na postać trygonometryczną?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równanie z parametrem

Post autor: a4karo »

Zastanów się raczej jak trzeba przesunąć trójkąt równoboczny żeby cały leżał w drugiej ćwiartce
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Równanie z parametrem

Post autor: Karol566 »

Teraz czaję! Dziękuję!
ODPOWIEDZ