Działania na liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Działania na liczbach zespolonych

Post autor: Maradona126 »

Cześć,
Napisałby ktoś schemat jak rozwiązać zadanie. \(\displaystyle{ \left( \cos \frac{ \pi }{3}-i\sin \frac{ \pi }{3}\right) ^{10} }\) wynik działania trzeba przedstawić w postaci trygonometrycznej.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2021, o 20:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Działania na liczbach zespolonych

Post autor: Jan Kraszewski »

Zastosować wzór de Moivre'a.

Czasem warto zajrzeć do notatek, zanim zada się pytanie...

JK
ODPOWIEDZ