Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: Maradona126 »

Cześć,
W swoich zadaniach napotkałem taki trudniejszy przykład: \(\displaystyle{ -\sin \alpha -i\cos \alpha }\) .
Mam to sprowadzić do postaci trygonometrycznej. Mógłby ktoś rozpisać schemat jak takie coś sprowadzić do postaci trygonometrycznej? Najlepiej też oparte na jakimś przykładzie. Za pomoc z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 2 sty 2021, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: a4karo »

Popatrz na tabelkę wzorów redukcyjnych i znajdz takie `\beta`, żeby `-\sin\alpha=\cos\beta` i `-\cos\alpha=\sin\beta`
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: Maradona126 »

Nie za bardzo rozumiem jak znaleźć dokładną wartość tego kąta \(\displaystyle{ \beta }\) z tych wzorów redukcyjnych skoro nie mamy dokładnej miary \(\displaystyle{ \alpha }\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: a4karo »

ALe masz w tej tabelce kąty `\pi/2+\alpha`, `3\pi/2+\alpha`, etc
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34499
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5222 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz, co to jest postać trygonometryczna liczby zespolonej?
Maradona126 pisze: 2 sty 2021, o 20:07 Nie za bardzo rozumiem jak znaleźć dokładną wartość tego kąta \(\displaystyle{ \beta }\) z tych wzorów redukcyjnych skoro nie mamy dokładnej miary \(\displaystyle{ \alpha }\).
Wartość kąta \(\displaystyle{ \beta }\) będzie tak samo "dokładna", jak \(\displaystyle{ \alpha}\) i będzie od niej zależała.

JK
Maradona126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 29 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: Maradona126 »

a4karo pisze: 2 sty 2021, o 20:19 ALe masz w tej tabelce kąty `\pi/2+\alpha`, `3\pi/2+\alpha`, etc
Ok. No i mamy te kąty i co dalej?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Postać trygonometryczna liczby zespolonej

Post autor: a4karo »

szukaj. w koncu jak znasz `\alpha`, to znasz `\pi/2+\alpha` etc
ODPOWIEDZ