Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
h2822
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2020, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 31 razy

Równanie zespolone

Post autor: h2822 »

Dzień dobry,

Mam problem z zadaniem, które treść wygląda następująco:

Wiedząc, że elementy zbioru \(\displaystyle{ \left\{ z \in \CC: arg(z^{4}) = \pi \wedge \sqrt{3Re(z)} = \left| \frac{ \sqrt{2}+2i }{1-i} \right| \right\} }\) są rozwiązaniami równania: \(\displaystyle{ z^{6} - 2z^{5} + (4+3i)z^{4} + (-4-6i)z^{3} + (4+12i)z^{2} - 12iz + 12i = 0 }\),
wyznaczyć pozostałe pierwiastki.

Udało mi się wyznaczyć elementy zbioru, a raczej jedyny element: \(\displaystyle{ z_{0} = 1+i }\). Następnie podzieliłem wielomian z treści zadania przez \(\displaystyle{ (z - (1+i)) }\). Po podzieleniu dostałem wielomian:

\(\displaystyle{ z^{5} + (i-1)z^{4} + (-1+5i)z^{3} + (-5-i)z^{2} + 6iz -12i = 0 }\)

I powiem szczerze, nie mam żadnego pomysłu co robić dalej, więc byłbym ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Równanie zespolone

Post autor: Dasio11 »

h2822 pisze: 12 lis 2020, o 16:30Udało mi się wyznaczyć elementy zbioru, a raczej jedyny element: \(\displaystyle{ z_{0} = 1+i }\).
To nie jest jedyny element.
h2822
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 31 paź 2020, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 31 razy

Re: Równanie zespolone

Post autor: h2822 »

Tak, właśnie udało mi się zauważyć, że źle rozpatrywałem ten warunek. Po znalezieniu drugiego elementu zadanie robi się już łatwe do zrobienia. Dziękuję bardzo za odpowiedź!
ODPOWIEDZ