proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak w tym przypadku wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ \theta}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-8+i8 \sqrt{}3 } }\)
\(\displaystyle{ z=-8+i8 \sqrt{}3}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right| =16}\)
\(\displaystyle{ \sin \theta= \frac{8 \sqrt{}3 }{16}= \frac{ \sqrt3}{2} }\)
\(\displaystyle{ \cos \theta= \frac{-8}{16}= \frac{-1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \theta \in \left[ 0, 2 \pi \right] }\)
jak wyznaczyć kąt theta?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
jak wyznaczyć kąt theta?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, o 13:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34128
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy