Pierwiastki zespolone trójmianu kwadratowego

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Pierwiastki zespolone trójmianu kwadratowego

Post autor: bartekw2213 »

Witam, mam problem ze znalezieniem pierwiastków rzeczywistych równania \(W(x) = 2z^{2} + (6 - 2i)z + 4 - 3i\).
Po obliczeniu \(\Delta = 8 - 12i\) nie wiem co z tym dalej zrobić.
W przypadku wzięciu tego pod pierwiastek otrzymuję \(2 \sqrt{2 - 3i} \) a otrzymane pierwiastki wielomianu to
\( z_{1} = 3 - i + \sqrt{2-3i}\) oraz \(z_{2} = 3 - i - \sqrt{2-3i}\).
Wiem, że nie jest to poprawne rozwiązanie, co robię źle? Jak powinienem spierwiastkować tą delte?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pierwiastki zespolone trójmianu kwadratowego

Post autor: a4karo »

`2-3i=(x+iy)^2`, gdzie `x,y` sa rzeczywiste. Znajdź `x,y`
Ostatnio zmieniony 18 paź 2020, o 09:06 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Pierwiastki zespolone trójmianu kwadratowego

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ 1)}\) Błędnie jest policzona \(\displaystyle{ \Delta}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) Ten wielomian nie ma rzeczywistych pierwiastków.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Re: Pierwiastki zespolone trójmianu kwadratowego

Post autor: bartekw2213 »

Janusz Tracz pisze: 18 paź 2020, o 09:06 \(\displaystyle{ 1)}\) Błędnie jest policzona \(\displaystyle{ \Delta}\)
Faktycznie, liczyłem delte dwa razy jednak dwukrotnie popełniłem głupi błąd, teraz rozwiązanie wychodzi poprawne, dzięki
ODPOWIEDZ