Rozwiąż równania trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sie 2020, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równania trzeciego stopnia
Rozwiąż równania
a) \(\displaystyle{ x^3=-\frac{1}{2}- \frac{\sqrt{3}}{2}i}\)
b) \(\displaystyle{ x^3=-\frac{1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}i}\)
a) \(\displaystyle{ x^3=-\frac{1}{2}- \frac{\sqrt{3}}{2}i}\)
b) \(\displaystyle{ x^3=-\frac{1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}i}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2020, o 14:15 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sie 2020, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Re: Rozwiąż równania trzeciego stopnia
Umiem wyliczyć rozwiązania w wersji trygonometrycznej, ale niestety nie mogą być takiej postaci...
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sie 2020, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Re: Rozwiąż równania trzeciego stopnia
\(\displaystyle{ x=-\cos(\frac{\pi}{9})-i \sin (\frac{\pi}{9}) ,
x=\frac{1}{2}(\sqrt{3}\sin (\frac{\pi}{9})+\cos(\frac{\pi}{9}))+\frac{1}{2}i(\sqrt{3}\cos (\frac{\pi}{9})-\sin(\frac{\pi}{9})), \\
x=\sin(\frac{\pi}{18})+i \cos(\frac{\pi}{18}),\\
x=\sin(\frac{\pi}{18})-i \cos(\frac{\pi}{18}),\\
x=\frac{1}{2}(\sqrt{3}\sin (\frac{\pi}{9})+\cos(\frac{\pi}{9}))+\frac{1}{2}i(\sin(\frac{\pi}{9})-\sqrt{3}\cos (\frac{\pi}{9})),\\
x=-\cos(\frac{\pi}{9})+i \sin (\frac{\pi}{9})}\)
Mam rozwiązania takiej postaci, ale nie pasują...
x=\frac{1}{2}(\sqrt{3}\sin (\frac{\pi}{9})+\cos(\frac{\pi}{9}))+\frac{1}{2}i(\sqrt{3}\cos (\frac{\pi}{9})-\sin(\frac{\pi}{9})), \\
x=\sin(\frac{\pi}{18})+i \cos(\frac{\pi}{18}),\\
x=\sin(\frac{\pi}{18})-i \cos(\frac{\pi}{18}),\\
x=\frac{1}{2}(\sqrt{3}\sin (\frac{\pi}{9})+\cos(\frac{\pi}{9}))+\frac{1}{2}i(\sin(\frac{\pi}{9})-\sqrt{3}\cos (\frac{\pi}{9})),\\
x=-\cos(\frac{\pi}{9})+i \sin (\frac{\pi}{9})}\)
Mam rozwiązania takiej postaci, ale nie pasują...
Ostatnio zmieniony 8 paź 2020, o 18:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Łam za długie linie.
Powód: Łam za długie linie.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sie 2020, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Re: Rozwiąż równania trzeciego stopnia
Cytując odpowiedź wykładowcy: "Trzeba wypisać konkretne rozwiązania, a nie kosinusy i sinusy". Dla mnie powyższe rozwiązanie są konkretne, ale się nie podobają.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Rozwiąż równania trzeciego stopnia
TRudno powiedzieć o co chodzu wykładowcy. sinusa kąta `\pi/9` nie da się przedstawić w postaci skończonej kombinacji pierwiastków, bo `9` nie jest postaci `2^k\cdot m`, gdzie `m` jest iloczynem różnych liczb Fermata.
Może chce przybliżenia?
Twojego posta z rozwiązaniami niestety nie da się czytać.
Zauważ, że `x^3=-1/2- \sqrt{3}/2=\cos ({4\pi}/3)+i\sin({4\pi}/3)`, więc `x=...`
Może chce przybliżenia?
Twojego posta z rozwiązaniami niestety nie da się czytać.
Zauważ, że `x^3=-1/2- \sqrt{3}/2=\cos ({4\pi}/3)+i\sin({4\pi}/3)`, więc `x=...`
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Rozwiąż równania trzeciego stopnia
Być może nie do końca rozumiem kryterium w jakiej chcemy przedstawić wynik ale \(\displaystyle{ \pi /9}\) to \(\displaystyle{ 20^{\circ}}\) zatem powinno dać się jawnie przedstawić \(\displaystyle{ \sin 20^{\circ}}\) zauważając, że:
\(\displaystyle{ \sin 3^{\circ}=\frac{\sqrt{8-\sqrt{3}-\sqrt{15}-\sqrt{10-2 \sqrt{5}}}}{4}}\)
oraz \(\displaystyle{ \cos 3^{\circ}=\frac{\sqrt{8+\sqrt{3}+\sqrt{15}+\sqrt{10-2 \sqrt{5}}}}{4}}\)
można próbować zapisać \(\displaystyle{ \sin 1^{\circ}}\) z pomocą wzoru \(\displaystyle{ \sin 3x=-4\sin ^3x +3\sin x}\) (wzory Cardana się przydadzą). A potem zapisanie \(\displaystyle{ \sin 20^{\circ}}\) powinno już być łatwe co do zasady a nie rachunków.