Niejednoznaczność
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 23 razy
Niejednoznaczność
Mam takie równanie: \(\displaystyle{ \sqrt{z}=-1 }\) . I zastanawiam się, czy ma ono jakikolwiek sens. Dla \(\displaystyle{ z=1}\) mamy \(\displaystyle{ \sqrt{1}= \pm 1}\), ale czy można wprost stwierdzić, że \(\displaystyle{ \sqrt{1}= -1}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2020, o 12:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Niejednoznaczność
Zależy to od rzeczywistości matematycznej, w jakiej to równanie rozpatrujesz (dziedzina!) i od znaczenia, jakie przypisujesz znakowi \(\displaystyle{ \sqrt{\cdot}}\)
Niekiedy skrótowo oznacza się (dla \(\displaystyle{ k\in \NN^{+}}\))
\(\displaystyle{ \sqrt[k]{z}=\left\{w\in \CC: w^{k}=z\right\}}\)
Niekiedy skrótowo oznacza się (dla \(\displaystyle{ k\in \NN^{+}}\))
\(\displaystyle{ \sqrt[k]{z}=\left\{w\in \CC: w^{k}=z\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 23 razy