Dla danej postaci liczby zespolonej \(\displaystyle{ z = \left| z \right| ( \cos \alpha + i \sin \alpha ) }\) podaj postać trygonometryczną liczby \(\displaystyle{ -2z}\).
Czy \(\displaystyle{ -2}\) ma jakiś wpływ na kąt i będzie to w takiej postaci:
\(\displaystyle{ -2z = -2 \left| z \right| ( \cos (-2 \alpha) + i \sin (-2 \alpha) ) }\)
Czy po prostu tak?
\(\displaystyle{ -2z = -2 \left| z \right| ( \cos \alpha + i \sin \alpha ) }\)
Własność postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 wrz 2020, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Własność postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2020, o 11:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 wrz 2020, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Re: Własność postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
Czyli:
\(\displaystyle{ -2z = 2 \left| z\right| (\cos (\pi + \alpha) + i \sin (\pi + \alpha)) }\) ?
Z jakiego wzoru skorzystałeś wyznaczając \(\displaystyle{ -2}\)?
\(\displaystyle{ -2 = (-1) \cdot 2}\) i to \(\displaystyle{ -1}\) użyłeś jako \(\displaystyle{ i ^{2} }\) ?
\(\displaystyle{ -2z = 2 \left| z\right| (\cos (\pi + \alpha) + i \sin (\pi + \alpha)) }\) ?
Z jakiego wzoru skorzystałeś wyznaczając \(\displaystyle{ -2}\)?
\(\displaystyle{ -2 = (-1) \cdot 2}\) i to \(\displaystyle{ -1}\) użyłeś jako \(\displaystyle{ i ^{2} }\) ?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2020, o 13:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Braki w LateXu.
Powód: Braki w LateXu.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Własność postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
A jak się wyznacza postać trygonometryczną liczby zespolonej? \(\displaystyle{ -2=x+iy}\), gdzie \(\displaystyle{ x=-2, y=0}\). Moduł tej liczby to \(\displaystyle{ 2}\), a argument główny znajdujemy z warunków \(\displaystyle{ \cos\varphi=\frac{-2}{2}=-1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{0}{2}=0}\).NsakeR2020 pisze: ↑2 wrz 2020, o 13:36 Z jakiego wzoru skorzystałeś wyznaczając \(\displaystyle{ -2}\)?