Hej. Mam problem z wyznaczeniem niewiadomej z rownania: \(\displaystyle{ \left| z\right|i+\Re z + \Im z=2i}\).
Robie uklad wspolrzednych gdzie mi wychodza dwa rownania \(\displaystyle{ x+y=0}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+y ^{2}}=2 }\). I tutaj nie mam pojecia co zrobic dalej z tymi rownaniami, zeby moc wyznaczyc niewiadome. Dzieki z gory za pomoc.
Wyznaczenie niewiadomej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wyznaczenie niewiadomej
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=0 \\ \sqrt{x ^{2}+y ^{2}}=2\end{cases} \\
\begin{cases} y=-x \\ 2x ^{2}=4\end{cases} \\
\begin{cases} y=-x \\ x= - \sqrt{2} \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} y=-x \\ x= \sqrt{2} \end{cases} \\
\begin{cases} y=\sqrt{2} \\ x= - \sqrt{2} \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} y=-\sqrt{2} \\ x= \sqrt{2} \end{cases} }\)
\begin{cases} y=-x \\ 2x ^{2}=4\end{cases} \\
\begin{cases} y=-x \\ x= - \sqrt{2} \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} y=-x \\ x= \sqrt{2} \end{cases} \\
\begin{cases} y=\sqrt{2} \\ x= - \sqrt{2} \end{cases} \ \ \vee \ \ \begin{cases} y=-\sqrt{2} \\ x= \sqrt{2} \end{cases} }\)