Przekształcenie jednolistne funkcji.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kolgrey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lip 2020, o 15:30
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Przekształcenie jednolistne funkcji.

Post autor: Kolgrey »

Witam, proszę o podpowiedź.
Czy zbiór
\(\displaystyle{ D = \mathbb{C} \setminus \{ z \in \mathbb{C}: \left| z-1\right| \le 1 \vee \left| z+1\right| \le 1 \} }\)
za pomocą funkcji \(\displaystyle{ f(z) = \frac{z}{z-1} }\)
jest jednolistnym odwzorowaniem na półpłaszczyznę
\(\displaystyle{ G = \left\{ w \in \mathbb{C}: \Re > \frac{-1}{2}\right\} }\) ?
Jeśli nie to za pomocą jakiej funkcji jest jednolistnym odwzorowaniem na pewien zbiór ?
Ostatnio zmieniony 4 lip 2020, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości i tematu.
ODPOWIEDZ