Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Corsair44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 mar 2019, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Post autor: Corsair44 »

Witam :) Mam problem z wyznaczeniem części rzeczywistych i części urojonych poniższych liczb zespolonych:
a) \(\displaystyle{ \frac{z}{\left| e^{z} \right| } }\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{ z^{2} } }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

Jakies własne próby?
Corsair44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 mar 2019, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Post autor: Corsair44 »

Próbowałem wychodzić do postaci algebraicznej i postaci trygonometrycznej tych liczb, ale na tym się zatrzymywałem i nie wiedziałem co dalej zrobić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

No to pokaż jakieś rachunki i na czym utknąłeś
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Wyznacz część rzeczywistą i część urojoną liczb zespolonych

Post autor: Dasio11 »

W podpunkcie (b) warto dla ułatwienia przemnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (\overline{z})^2}\).
ODPOWIEDZ