Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
2szeba
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 kwie 2020, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: 2szeba »
Podać interpretację geometryczną na płaszczyźnie zespolonej: \(\displaystyle{ arg(\frac{\overline{z}-i}{z})=\pi}\)
Dodano po 1 minucie 53 sekundach:
oczywiście bardziej interesuje mnie jak dojść do postaci, która pozwala narysować niż sam obrazek
-
a4karo
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Post
autor: a4karo »
`arg\ u=\pi` wtedy i tylko wtedy, gdy `u=a`, gdzie `a` jest ujemną liczą rzeczywistą