Postać wykładnicza

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
martaxip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 mar 2020, o 23:17
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Postać wykładnicza

Post autor: martaxip »

Cześć, mam do rozwiązania taki przykład, wolfram zwraca wynik \(\displaystyle{ -1}\), ale nie wiem jak sie za to zabrac. Z racji tego ze \(\displaystyle{ \varphi}\) to \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{8} }\) to nie beda to kąty standardowe i nie umiem przejść na inną postać

\(\displaystyle{ ({e}^{- \frac{i \pi }{8} }) ^{56} }\)

Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 20 mar 2020, o 23:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Postać wykładnicza

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale po co przechodzić? Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \left( a^b\right)^c=a^{bc}. }\)

JK
ODPOWIEDZ