Cześć, proszę o wytłumaczenie co to jest \(\displaystyle{ z'}\), czy to jest inne oznaczenie na sprzężenie liczby całkowitej czy może coś innego oraz o pomoc z takim zadaniem:
Zdefiniujmy podzbiory zbioru liczb zespolonych \(\displaystyle{ \CC}\):
\(\displaystyle{ A_0 = \left\{ z \in \CC : \sqrt{2} \le \left| z\right| \le 2, \frac{ \pi }{4} \le arg(z) \le \frac{ \pi }{2} \right\} }\),
\(\displaystyle{ A_i = \left\{ zz' : z, z' \in A_{i-1}\right\} }\) dla \(\displaystyle{ i \ge 1 }\)
\(\displaystyle{ B = A_0 \cup A_1 \cup A_2 \cup ...}\)
a) Naszkicować zbiory \(\displaystyle{ A_0, A_1, A_2}\).
b) Znaleźć wszystkie pierwiastki stopnia 12 z \(\displaystyle{ 2^{12}}\) należące do \(\displaystyle{ A_0}\).
c) Znaleźć najmniejszą liczbę rzeczywistą \(\displaystyle{ r }\) taką, że \(\displaystyle{ \CC = B \cup \left\{ z \in \CC :\left| z\right| \le r \right\} }\).
Zadanie z podzbiorami zbioru liczb zespolonych
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zadanie z podzbiorami zbioru liczb zespolonych
Kolejne zbiory \(\displaystyle{ A_i}\) to coraz większe ze względu na modów jak i kąt wycinki pierścienia.
\(\displaystyle{ A_0}\) to \(\displaystyle{ 1/8}\) pierścienia \(\displaystyle{ \sqrt{2} \le \left| z\right| \le 2 }\) wycięta ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} }\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} }\).
\(\displaystyle{ A_1}\) to \(\displaystyle{ 1/4}\) pierścienia \(\displaystyle{ \sqrt{2}^2 \le \left| z\right| \le 2^2 }\) ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \cdot 2}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \cdot 2 }\).
\(\displaystyle{ A_2}\) to \(\displaystyle{ 1/2}\) pierścienia \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}^2\right)^2 \le \left| z\right| \le \left( 2^2\right)^2 }\) ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \cdot 2 \cdot 2 }\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \cdot 2 \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ A_3}\) to już cały pierścień \(\displaystyle{ \left( \left( \sqrt{2}^2\right)^2\right)^2 \le \left| z\right| \le \left( \left( 2^2\right)^2 \right)^2 }\)
Dla \(\displaystyle{ k \ge 3}\)
\(\displaystyle{ A_k= \left\{ z\in\CC: 2^{2(k-1)} \le \left| z\right| \le 2^{2k} \right\} }\)
Widać więc, że \(\displaystyle{ r=2^{2 \cdot 2}=16}\), potem do sumy w \(\displaystyle{ B}\) wpadają pełne pierścienie.
Jeśli chodzi o pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[12]{2^{12}} }\) to jest ich \(\displaystyle{ 12}\) i są postaci to liczby \(\displaystyle{ \left\{ 2,2e^{i \frac{ \pi }{12}} , 2e^{i \frac{ 2\pi }{12}} , 2e^{i \frac{3 \pi }{12}} ,... \right\} }\). Trzeba się więc zastanowić ile ich wpada ze względu na kąt do przedziału kątowego \(\displaystyle{ A_0}\).
\(\displaystyle{ A_0}\) to \(\displaystyle{ 1/8}\) pierścienia \(\displaystyle{ \sqrt{2} \le \left| z\right| \le 2 }\) wycięta ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} }\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} }\).
\(\displaystyle{ A_1}\) to \(\displaystyle{ 1/4}\) pierścienia \(\displaystyle{ \sqrt{2}^2 \le \left| z\right| \le 2^2 }\) ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \cdot 2}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \cdot 2 }\).
\(\displaystyle{ A_2}\) to \(\displaystyle{ 1/2}\) pierścienia \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}^2\right)^2 \le \left| z\right| \le \left( 2^2\right)^2 }\) ze względu na kąt od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \cdot 2 \cdot 2 }\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \cdot 2 \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ A_3}\) to już cały pierścień \(\displaystyle{ \left( \left( \sqrt{2}^2\right)^2\right)^2 \le \left| z\right| \le \left( \left( 2^2\right)^2 \right)^2 }\)
Dla \(\displaystyle{ k \ge 3}\)
\(\displaystyle{ A_k= \left\{ z\in\CC: 2^{2(k-1)} \le \left| z\right| \le 2^{2k} \right\} }\)
Widać więc, że \(\displaystyle{ r=2^{2 \cdot 2}=16}\), potem do sumy w \(\displaystyle{ B}\) wpadają pełne pierścienie.
Jeśli chodzi o pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[12]{2^{12}} }\) to jest ich \(\displaystyle{ 12}\) i są postaci to liczby \(\displaystyle{ \left\{ 2,2e^{i \frac{ \pi }{12}} , 2e^{i \frac{ 2\pi }{12}} , 2e^{i \frac{3 \pi }{12}} ,... \right\} }\). Trzeba się więc zastanowić ile ich wpada ze względu na kąt do przedziału kątowego \(\displaystyle{ A_0}\).
Jak dla mnie jaką liczbą zespoloną, niezwiązaną z \(\displaystyle{ z}\).Cześć, proszę o wytłumaczenie co to jest \(\displaystyle{ z'}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 gru 2019, o 16:46
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Zadanie z podzbiorami zbioru liczb zespolonych
Skąd wiesz, że tak właśnie wygląda wzór na \(\displaystyle{ A_k}\)?Janusz Tracz pisze: ↑20 lut 2020, o 22:42 dla \(\displaystyle{ k \ge 3}\)
\(\displaystyle{ A_k= \left\{ z\in\CC: 2^{2(k-1)} \le \left| z\right| \le 2^{2k} \right\} }\)
Widać więc, że \(\displaystyle{ r=2^{2 \cdot 2}=16}\), potem do sumy w \(\displaystyle{ B}\) wpadają pełne pierścienie.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zadanie z podzbiorami zbioru liczb zespolonych
Poczekaj pomyliłem się, powinno być \(\displaystyle{ A_k= \left\{ z\in\CC: 2^{2^{k-1}} \le \left| z\right| \le 2^{2^{k}} \right\}}\) dla \(\displaystyle{ k \ge 3}\). To jest pewna obserwacja hipoteza sprawdź czy tak jest czy nie, ja też jeszcze to przemyśle. Narysowałem \(\displaystyle{ A_0}\) potem \(\displaystyle{ A_1}\) i jeszcze \(\displaystyle{ A_3}\) i zaczęło się to układać w pewien schemat. Dostajemy coraz większe części pierścieni, przy czym trzeci jest już "cały". Nie będę się upierał, że nie jest to formalne rozumowanie ale trudno cokolwiek formalizować gdy nie widać heurystycznych idei. Formalny dowód dla \(\displaystyle{ k \ge 3}\) można by pewnie przeprowadzić indukcyjnie ale sednem takiej indukcji i tak będzie stwierdzenie:
skic: