Witam, dany pierwiastek z liczby zespolonej drugiego stopnia rozwiązałem w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt{-36} = \sqrt{i ^{2}\cdot 36} = \sqrt{i ^{2} } \cdot \sqrt{36} = |i| \cdot 6 = \begin{cases} 6i \\ -6i \end{cases} }\)
Prowadzący moje zajęcia powiedział mi, że absolutnie nie można tego w ten sposób rozwiązywać / zapisywać i jako karę mam mu wyjaśnić co to jest moduł z \(\displaystyle{ i}\) oraz dlaczego mój sposób rozwiązania tego pierwiastka jest błędny. Stąd też moje pytanie. Dlaczego moje rozwiązanie jest nieprawidłowe?
Pierwiastki drugiego stopnia / Moduł z liczby urojonej ( |i| )
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lut 2020, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
Pierwiastki drugiego stopnia / Moduł z liczby urojonej ( |i| )
Ostatnio zmieniony 20 lut 2020, o 19:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34321
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Pierwiastki drugiego stopnia / Moduł z liczby urojonej ( |i| )
Mam do Ciebie pytanie: uważasz, że \(\displaystyle{ |2|= \begin{cases} 2 \\ -2 \end{cases} }\) ?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lut 2020, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
Re: Pierwiastki drugiego stopnia / Moduł z liczby urojonej ( |i| )
Wartość bezwzględna z liczby jest zawsze liczbą nieujemną (\(\displaystyle{ |2| \ne -2}\)). Czyli ja zrobiłem że \(\displaystyle{ |1| = \begin{cases} 1 \\ -1 \end{cases} }\) bo \(\displaystyle{ |i| = \sqrt{0 ^{2} + 1 ^{2} } = 1 }\) ?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2020, o 20:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34321
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Pierwiastki drugiego stopnia / Moduł z liczby urojonej ( |i| )
To też.johnny_wylew pisze: ↑20 lut 2020, o 20:04Czyli ja zrobiłem że \(\displaystyle{ |1| = \begin{cases} 1 \\ -1 \end{cases} }\) bo \(\displaystyle{ |i| = \sqrt{0 ^{2} + 1 ^{2} } = 1 }\) ?
Ale wcześniej popełniłeś inny błąd - zastosowałeś wzór \(\displaystyle{ \sqrt{z^2} =|z|}\), który nie jest prawdziwy dla liczb zespolonych.
JK