Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Nuna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 58 razy

Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Nuna »

Mam narysować zbiór \(\displaystyle{ \{z\in\CC:\arg(z-1-i)=|z-1-i|\}}\) na płaszczyźnie zespolonej. Niestety nie wiem, jak się za to zabrać... Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2019, o 19:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Gosda »

Narysuj najpierw zbiór \(\displaystyle{ \{z\in\CC:\arg(z)=|z|\}}\)
Nuna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 58 razy

Re: Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Nuna »

Dobrze, mam spiralę Archimedesa, ale co dalej? Ona tutaj będzie jakaś przesunięta?
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Gosda »

Tak, dokładnie. Zauważ, że w Twoim zadaniu musisz narysować zbiór

\(\displaystyle{ \{z + 1 + i\in\CC:\arg(z)=|z|\}}\)
Nuna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 58 razy

Re: Narysuj zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Nuna »

Czyli, ostatecznie, jeżeli dobrze rozumuję jej "początek" będzie w punkcie (1,i)?
Teraz pozostaje narysować, dziękuję bardzo za pomoc! :)
ODPOWIEDZ