Cześć,
Potrzebuje pomocy w czterech przykładach z liczb zespolonych tych nie potrafiłem rozwiązać wynik mam zapisać w postaci \(\displaystyle{ a + bj }\)
\(\displaystyle{ \frac{5 + 5j}{−1 − 3j}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{−2 − 4j}{−1 + 2j} -\frac{1 − 2j}{4 − 3j}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{−6}{1 − j}- \frac{4}{−3 − 3j}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(4 − 7j)(−8 − 4j)}{2 + 6j}=}\)
Działania na liczbach zespolonych
Działania na liczbach zespolonych
Ostatnio zmieniony 16 lis 2019, o 14:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Działania na liczbach zespolonych
Próbowałem ale poprawny wynik wyszedł mi tylko przy pierwszym działaniu czyli \(\displaystyle{ -2+j}\)
mógłby ktoś przynajmniej napisać same wyniki do reszty ? jakoś spróbuje to ogarnąć
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Działania na liczbach zespolonych
To pokaż, jak liczyłeś, a my pokażemy Ci, jakie robisz błędy.
JK
JK
Re: Działania na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{5+5j}{-1-3j}= \frac{5+5j}{-1-3j}\cdot \frac{{-1+3j}}{{-1+3j}}= \frac{-5+15j-5j-15}{1+9}= \frac{-20+10j}{10}=-2+j}\) powinno być dobrzeJan Kraszewski pisze: ↑17 lis 2019, o 13:51 To pokaż, jak liczyłeś, a my pokażemy Ci, jakie robisz błędy.
JK
\(\displaystyle{ \frac{2-4j}{-1+2j}-\frac{1-2j}{4-3j}= \frac{-2(-1+2j)}{-1+2j}- \frac{1-2j}{4-3j}=-2-\frac{1-2j}{4-3j}= -\frac{2(4-3j)+1-2j}{4-3j}=\\= \frac{8j-9}{4-3j}\cdot\frac{4+3j}{4+3j}= \frac{32j-24-36-27j}{16+9}= \frac{5j-60}{25} }\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2019, o 18:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.