wielomian 3 stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

wielomian 3 stopnia

Post autor: kieubass »

Witajcie :) Mam problem z poniższym równaniem:

\(\displaystyle{ z^3 + 9z +6 = 0}\)

Niestety twierdzenie o pierwiastkach wymiernych nic nie podpowiedziało... Nie wiem jak się za to zabrać
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: wielomian 3 stopnia

Post autor: a4karo »

No to zostają Ci wzory Cardano albo wolfram alpha
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Re: wielomian 3 stopnia

Post autor: kieubass »

Spróbowałem wzorami Cardano, wychodza dziwne rzeczy... Nigdy nie mialem ich na studiach, a kolega, ktory poprosił o pomoc też ich nie miał, bo pytałem :D a jak sie za to zabrać? Bo pewnie cos zle robię... Wolfram nie pomaga, nie mam wersji premium :(
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: wielomian 3 stopnia

Post autor: Psiaczek »

pokażę wariant rozwiązywania który jest preferowany przez długoletniego użytkownika tego forum o nicku mariuszm ;)

podstawiamy \(\displaystyle{ z=u+v}\)

wtedy mamy \(\displaystyle{ z^3=(u+v)^3=u^3+3u^2v+3uv^2+v^3=3uv(u+v)+(u^3+v^3)=3uvz+(u^3+v^3)}\)

przenosząc na jedną stronę otrzymujemy \(\displaystyle{ z^3-3uvz-(u^3+v^3)=0}\)

porównując to z wyjściowym równaniem \(\displaystyle{ z^3+9z+6=0}\) mamy układ równań do rozwiązania:

\(\displaystyle{ -3uv=9,-(u^3+v^3)=6}\) , jeśli go rozwiążemy , to \(\displaystyle{ u+v}\) będzie pierwiastkiem wyjściowego równania

i chodzi o to że tutaj dość łatwo zgadnąć jedno z rozwiązań układu : \(\displaystyle{ u= \sqrt[3]{3},v= -\sqrt[3]{9} }\)

czyli jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ z^3+9z+6=0}\) jest liczba rzeczywista \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}-\sqrt[3]{9}}\)

a dalej to są zabawy z pierwiastkami trzeciego stopnia z jedności, które można znaleźć na wikipedii i w innych miejscach, więc sobie daruję :P
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Re: wielomian 3 stopnia

Post autor: kieubass »

Dokładnie to samo mi wyszło... Ale właśnie chodzi o to, że ta osoba nie miała wzorów Cardano :D jest jakiś inny sposób na to? :D
ODPOWIEDZ