Nie chciałem prosić o pomoc bo za pewne zadanie jest ultra proste ale nie jestem pewien czy dobrze je robie a wpisanie zadania w Google pokazuje, że podana fraza nie została odnaleziona
1. Wyznacz \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ -3}\) są miejscami zerowymi wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} + x ^{3} -7x ^{2} + cx + d }\). Znajdź pozostałe miejsca wielomianu.
2.Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\) są miejscami zerowymi wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} + ax ^{2} + bx - 12}\). Znajdź pozostałe miejsca wielomianu.
Zrobiłem to drugie ( \(\displaystyle{ a = 0, b = -4}\)) ale po sprawdzeniu schematem Hornera nie wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).
Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
Ostatnio zmieniony 3 lis 2019, o 20:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
Uuuu.... To dopiero problem...
No i co Ci mamy powiedzieć? Pokaż rachunki, to sprawdzimy.
JK
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
1. Skoro \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ -3}\) są miejscami zerowymi wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} + x ^{3} -7x ^{2} + cx + d }\)
to
\(\displaystyle{ W(x)=1\cdot (x+1)(x+3)(x^2+px+q)}\)
Pozostaje wymnożyć, uporządkować i porównać współczynniki. Powstanie układ czterech równań do rozwiązania. Pozostałe pierwiastki znajdziesz z ostatniego nawiasu...
2. Analogicznie, tylko
\(\displaystyle{ W(x)=1\cdot (x+2)(x-2)(x-p)}\)
KOSZ. Analogicznie, tylko
\(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 +ax+b\equiv 1\cdot (x-2)^2(x-p)}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} + x ^{3} -7x ^{2} + cx + d }\)
to
\(\displaystyle{ W(x)=1\cdot (x+1)(x+3)(x^2+px+q)}\)
Pozostaje wymnożyć, uporządkować i porównać współczynniki. Powstanie układ czterech równań do rozwiązania. Pozostałe pierwiastki znajdziesz z ostatniego nawiasu...
2. Analogicznie, tylko
\(\displaystyle{ W(x)=1\cdot (x+2)(x-2)(x-p)}\)
KOSZ. Analogicznie, tylko
\(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 +ax+b\equiv 1\cdot (x-2)^2(x-p)}\)
Pozdrawiam
Re: Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
Nie za bardzo rozumiem skąd wezmą się 4 równania
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznacz c i d jeżeli wiadomo, że -1 i -3 są miejscami zerowymi wielomianu
Z porównania współczynników wielomianów.
JK
JK