Zaznacz na rysunku zbiory

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
koosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 22 razy

Zaznacz na rysunku zbiory

Post autor: koosc »

Witam

Mam problem z zadaniem przedstaw na rysunku następujące zbiory liczbowe:
1) \(\displaystyle{ \{z \in \CC | \Re(z) \cdot \Im(z) \ge |(z-1) \cdot \Im(z)|\}}\)
Rozpisałem to tak:
\(\displaystyle{ xy \ge |(x+iy-1) \cdot y)|\\
xy \ge \sqrt{(xy-y) ^{2}+y ^{4} }\\
xy \ge \sqrt{x ^{2} y ^{2}-2y^{2}x+y^{2}+y^{4} }}\)

Zapisałem warunek \(\displaystyle{ xy \ge 0,}\) podniosłem obie strony do kwadratu, uprościłem i nie wiem co dalej:
\(\displaystyle{ y^{2}(2x-1- y^{2}) \ge 0}\)
Znaczy wiem że muszę to rozwiązać w przypadkach ale nie wiem jak to bedzie do końca wyglądało
2)
\(\displaystyle{ |z|>\Im(z)+2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }>y+2 }\)
No i teraz żeby podnieść do kwadratu to muszę uwzględnić przypadek gdy \(\displaystyle{ y+2 \ge 0}\) i gdy \(\displaystyle{ y+2<0}\) tak?
I wtedy w tym pierwszym rozwiązuje i nierówność i wychodzi \(\displaystyle{ y< \frac{1}{4} x^{2}-1}\)
Więc w pierwszym przypadku biorę część wspólną \(\displaystyle{ y< \frac{1}{4} x^{2}-1}\) i \(\displaystyle{ y \ge -2}\) i rysuje tak?
Natomiast ten drugi przypadek gdy \(\displaystyle{ y<-2}\) to wtedy nierówność zawsze będzie spełniona więc do rysunku muszę dorysować po prostu \(\displaystyle{ y<-2}\)?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 16:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}. Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zaznacz na rysunku zbiory

Post autor: a4karo »

1) Zbadaj znak wyrażenia \(2x-1-y^2\) (bo przecież znak \(y^2\) znasz).
koosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 22 razy

Re: Zaznacz na rysunku zbiory

Post autor: koosc »

a4karo pisze: 2 lis 2019, o 16:22 1) Zbadaj znak wyrażenia \(2x-1-y^2\) (bo przecież znak \(y^2\) znasz).
A no tak. Czyli zostaje do rozwiązania \(\displaystyle{ 2x-1-y^{2} \ge 0}\).
Czyli na rysunku muszę zaznaczyć część wspólną \(\displaystyle{ xy \ge 0}\) i \(\displaystyle{ 2x-1-y^{2} \ge 0}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zaznacz na rysunku zbiory

Post autor: a4karo »

TAk, to ostatnie jest bardzo ważne, bo przy podnoszeniu do kwadratu zwykle pojawiają się obce rozwiązania.
ODPOWIEDZ