Cześć robię sobie zadanka z liczb zespolonych i mam kilka problematycznych.
Na pierwszy ogień niech pójdzie
\(\displaystyle{ z^{3}=\overline{z}\\
r^3e^{3if}=re^{-if}\\
\begin{cases} r^3=r\\f=0\end{cases} \\
\begin{cases} r=0\\r=1\\r=-1\end{cases} \wedge f=0 \\
z=0 \vee z=1 \vee 0 z=-1}\)
I problem polega na tym że ... Wolfram pokazuje powyższe 3 wyniki rzeczywiste i do tego 2 zespolone\(\displaystyle{ z=i \vee z=-i}\)
Ktoś mi podpowie jak można je uzyskać?
Dodano po 46 minutach 1 sekundzie:
\(\displaystyle{ 3f=-f\\
4f=0 \\
f=0 +2k\pi}\)
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie zespolone
Ostatnio zmieniony 24 paź 2019, o 08:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Z do 3= z sprzężone
A nie zaraz
\(\displaystyle{ 4f=0+2\pi}\)
\(\displaystyle{ f=\frac{2\pi}{4} }\)
\(\displaystyle{ f= \frac{\pi}{2} }\) co z kolei daje mi rozwiązania zespolone
dzięki jedno pytanie a otworzyło mi mózg :p
PS nawet nie zauważyłem twojej odpowiedzi jedynie to pytanie
PPS tak z ciekawości dlaczego nie można w tytule dawać problematycznych fragmentów równań? Nie ułatwi to może komuś szukania w przyszłości?
\(\displaystyle{ 4f=0+2\pi}\)
\(\displaystyle{ f=\frac{2\pi}{4} }\)
\(\displaystyle{ f= \frac{\pi}{2} }\) co z kolei daje mi rozwiązania zespolone
dzięki jedno pytanie a otworzyło mi mózg :p
PS nawet nie zauważyłem twojej odpowiedzi jedynie to pytanie
PPS tak z ciekawości dlaczego nie można w tytule dawać problematycznych fragmentów równań? Nie ułatwi to może komuś szukania w przyszłości?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2019, o 08:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy